Het ontstaan van Voorthuizen

In het jaar 700 werd er al over Voorthuizen gesproken,toen kwamen de grote hessenkarren met hun zware houten met ijzeren banden beslagen wielen met soms tot 8 tot 10 paarden er voor al door dit dorp.

De weg was toen nog een zandweg.

Die hessenkarren reden geweldige afstanden,naar Rusland b.v. En zelfs ook over de zijderoute via Siberie naar China.

De Ganzenbeek die de weg kruiste had een doorwaadbare plaats oftewel een Voorde,er verrezen huizen bij die voorde en het heette voortaan Voorthuisen.

Er kwam een smid te wonen om die hessenkarren en reiskoetsen te repareren en natuurlijk verrezen er ook uitspanningen voor de voerlieden en de reizigers bij die voorde in de Ganzenbeek.

Deze weg werd in 1807 op bevel van Lodewijk Napoleon bestraat en hoewel men toen zei;Het is niet mogelijk om zo’n lange weg (van Deventer tot Apeldoorn),75km,(15uur gaans zei men vroeger), om zo’n weg te bestraten, daar zijn nooit genoeg stratenmakers voor te vinden en als die er al zouden zijn dan zijn er op de gehele wereld nog geen stenen genoeg om zo’n weg te bestraten en als die er wel zouden zijn,dan zouden ze direct in het losse Veluwse zand zakken als die zware hessenkarren er over komen denderen,neen die straatweg komt er nooit.In 1809 werd de weg, geheel bestraat van Utrecht tot Deventer,75km lang,door Lodewijk Napoleon geopend,hij kon naar zijn geliefde buitenplaats het Loo bij Apeldoorn.

Overnachten deed hij vaak in Voorthuizen in de bedstee van De Roskam,het latere Utrechtse Deventersch posthuis, nu huize Zandbergen waar nu een makelaarskantoor gevestigd is.

De andere uitspanningen in Voorthuizen waren o.a De Mondriaan waar nu de bakkerswinkel van Schuiteman is, De Passage, waar nu een gelijknamig appartementencomplex is en De Vergulde Wagen waar nu M.C.C. is.Nu in de 21ste eeuw is het goed toeven in een “uitspanning” aan dezelfde weg,in restaurant ’t Bikkertje!

FACEBOOK